Reis over de Aarde

 

13.1

bladzijde 1 van 8

 

Over hoe warm het was en hoe ver. …….

Over de overvloedige rijkdom in de natuur, de diepgroen-groot­bladige plantenweelde die zichzelf met enorme vitaliteit non-stop de grond uit pompt, de wee-zoet ruikende bloemen met fladderende vlinders zo groot als kleine vogeltjes en de breeduit waaierende palmen, waarin de eekhoorntjes elkaar achterna zitten.
Of over de ontelbare kippen met kuikens, honden en poezen met altijd maar weer jonkies, die bij niemand horen en voor een verstrooiend achtergrondmuziekje van getok en gewoef zorgen. Over de smalle gangetjes tussen de erfjes in de kampong waar de mensen in grote familieverbanden bij elkaar wonen en waarin je zo makkelijk kunt verdwalen. En over de natte warmte waarin je geen vin kunt verroeren en je gedwongen bent alleen maar zittend onder een van de schaduwrijke bomen in dat trage, kruidige en zonnige leven om je heen te delen. Over dat alles zou ik kunnen vertellen.

 

Natuur

Het leven op dit eiland is op een heel andere leest geschoeid dan het onze en als je een tijdje tussen de mensen in de kampong woont en deelt in hun leven, ga je jezelf langzamerhand op een andere planeet wanen.
De omstandigheden in de tropen bieden de mens zoveel, dat er niet de directe noodzaak bestaat tot een weerbaar optreden tegen de natuur. Zelfs doe je er verstandig aan de natuur zo passief mogelijk te ondergaan, je niet te verzetten tegen de zware, vochtige warmte, want dat zou een mens maar snel ziek maken.

 

Instelling

En bovendien: de natuur onthoudt de mensen hier niets. Zij biedt ruimschoots warmte en voedsel aan ieder en door de zware belasting die het klimaat voor het lichaam betekent ontmoedigt zij iedere vorm van uitbreken uit dit overvloedige gegeven. De Hollandse mentaliteit van de “sterke eenzame fietser tegen de wind in” vindt men er niet. We bevinden ons in een soort verplichte paradijstoestand.

Bij dit alles komt dan nog dat de bevolking van het eiland Bali een variant van het Hindoegeloof belijdt, dat oproept tot acceptatie van de omstandigheden: Het is allemaal karma, zo leert de Hindoe, het Ik is een illusie, er is geen bewustzijn, dan alleen het Grote Bewustzijn.

 

 

literatuurlijst, onderwerpen per pagina, woordenlijst, afbeeldingen,

tabellen en schema's, blauw gemarkeerde teksten