Reis over de Aarde

 

13.2

bladzijde 2 van 8

 

Geen resultaten

Het bereiken van praktisch resultaat, zoals bijvoorbeeld het streven naar een bepaald vooropgesteld doel waarin men zichzelf projecteert en waaraan het zelfrespect wordt gehecht is de Balinees wezensvreemd. Heeft men bijvoorbeeld met een baantje in een van de hotels voldoende geld verdiend om een brommer te kopen, dan geeft men daarna z'n baantje simpelweg weer op.

 

Tempelleven

De grote boog waarop het leven gespannen is is niet de gewone wereld, maar het Tempelleven, met de dagelijkse offers in huis en de vele feestelijke herdenkingsdagen in de grotere tempels in de buurt.
In en rond het eigen huis wordt bijvoorbeeld bij iedere kruising van wegen - dat is dus al daar waar een deur op een gang uitkomt, een voordeur op een straat, een straat op een zijstraat - vijf keer per dag een offertje van rijst, bloemen en reukwater gelegd. Zij maken niet alleen het eiland steeds weer mooi en zegenen het, maar trekken ook ontelbare zwerfdieren aan, die tussen de offertjes en de mensen hun kostje bij elkaar scharrelen.

 

Op een belangrijke feestdag is iedereen, ook de mannen, prachtig gekleed in kantenbloesjes, goudbestikte sarongs en ingewikkelde hoofdtooien. Compleet met bloemen in het haar en lippenstift is iedereen op z’n mooist. Ook de kinderen, die in alle bijeenkomsten van de tempel delen, zijn voor het tempelbezoek prachtig gekleed en opgemaakt. Ze draaien lachend in het rond opdat iedereen ze zal bewonderen. Van een plechtige stemming vol soberheid en vergeving van zonden, zoals je bij ons in de kerk wel kunt ervaren, is helemaal geen sprake. Er wordt koffie gezet en uitgedeeld. Iedereen komt uit de plooi en fleurt op.

 

Het is feest

Het Tempelleven is het eigenlijke leven van de Balinees. Er zijn talloze Goden en Godinnen en ook andere aanleidingen die in de tempel worden gevierd en geëerd. Men mag komen wanneer men wil, maar niemand is erop uit te laat te komen en iets van het bonte en geheimzinnige gebeuren te missen.
Donderpreken zijn er onbekend, evenals het langdurig stil moeten zitten op harde houten banken. Er wordt gedanst en muziek gemaakt, en hoe !
Vele hamers komen spatgelijk neer op koperen gongen, staven en bellen. Het lijkt wel of de schepping-zelf losbarst en een biologerende oerstroom van geluid voortbrengt, waarin de toehoorder wordt meegenomen en de gedachten in zijn hoofd één voor één ziet wegspoelen.

 

 

literatuurlijst, onderwerpen per pagina, woordenlijst, afbeeldingen,

tabellen en schema's, blauw gemarkeerde teksten